Verantwoord snacks geven  

Een goed gebalanceerd voer is belangrijk voor de gezondheid van jouw hond. Wanneer jouw hond een dagelijkse voeding krijgt die goed is samengesteld zou hij/zij dus geen andere voedingsbronnen nodig hebben. Toch kan het heel fijn zijn voor jouw hond om af en toe een snack te krijgen. Met name de natuurlijke kauwsnacks zijn dan een goed alternatief. Kauwen op een snack stilt de kauwbehoefte en helpt je hond ontspannen. Er zijn een aantal aspecten waarmee we rekening moeten houden als het gaat om honden en snacks zodat snacken verantwoord blijft.   

Voedselallergie en intolerantie  

Helaas hebben sommige honden te kampen met een voedselallergie. Bij honden met een allergie ziet het immuunsysteem een bepaalde eiwitbron als “vijand” waardoor het meteen alles inschakelt om het aan te vechten. Een kleine hoeveelheid van deze eiwitbron kan al voldoende zijn om hele vervelende klachten te krijgen. Wanneer een hond te kampen heeft met een voedselallergie wordt doormiddel van een eliminatiedieet uitgezocht voor welke eiwitbron de hond allergisch is.  Voor deze honden geldt dat ook de snacks die worden gegeven vrij moeten zijn van het eiwit waarvoor de hond allergisch is.  

Bij een intolerantie voor een bepaald eiwit kan de hond dit eiwit wel binnenkrijgen en verwerken zonder negatieve tot dat het punt komt dat het lichaam dit eiwit niet meer accepteert.

Tip! Om de kans op intolerantie te verkleinen is het verstandig om af te wisselen in verschillende eiwitbronnen. Lees daarnaast altijd goed de ingrediëntenlijst. In sommige producten zijn meerdere eiwitbronnen aanwezig terwijl de benaming een andere suggestie wekt.   

Te veel is niet goed  

Zoals hierboven beschreven heeft een hond naast een goed gebalanceerd voer in principe geen extra voedselbronnen meer nodig. Alles wat we extra geven betekend meer kcal. We kunnen vrij nauwkeurig de energiebehoefte van honden berekenen maar het blijft maatwerk dus kijken naar jouw hond zijn/haar lichamelijke conditie blijft het allerbelangrijkste meetpunt. Een goede balans in voeding is belangrijk voor iedere hond en zeker voor de jonge opgroeiende hond. Een verkeerde samenstelling, dus té veel van het één en/of té weinig van het ander kan serieuze problemen geven in de lichamelijke ontwikkeling.   

In voedsel vinden we drie energiebronnen terug, eiwit, vet en koolhydraten. Van deze drie levert vet de meeste kcal per gram. Alle drie de energiebronnen zijn belangrijk voor de hond. Maar alle drie moeten ze in die mate gegeven worden dat de hoeveelheid past bij de energiebehoefte van de hond zodat het lichaam de aangeleverde energiebronnen in zijn geheel kan benutten en niet te kampen krijgt met overschotten. Deze overschotten kunnen namelijk een vervelend effect hebben op de gezondheid van de hond. Zo wordt bijvoorbeeld een teveel aan vet opgeslagen en kan een teveel aan eiwit zorgen voor winderigheid en diarree.   

Het is dus verstandig om bewust snacks te geven. Te kijken naar de ingrediënten en de analyse. Sommige snacks bevatten een hoog eiwit gehalte en een lager vetpercentage, bij een andere snack is het andersom. Vet geeft meer kcal per gram dan eiwit dus voor honden met overgewicht is een snack met een lager vetpercentage interessant, echter een teveel aan eiwit kan op zijn beurt weer klachten geven. Lastig kiezen dus..  

Houdt het aantal snacks per week dus minimaal en wissel af in dat wat je geeft, zo voorkom je dat je alleen maar een snack aanbiedt met een hoog vet percentage of juist alleen maar met een hoog eiwitgehalte.  Sommige honden kunnen prima tegen meerdere snack's per week, andere weer wat minder. Voorbeeld: Wij hanteren voor onze hond een maximum van 3 snack's per week waarbij we afwisselen in eiwitbron.  

TIP! Kies bewust voor een snackmoment. Kauwen op een snack is niet alleen lekker maar geeft rust en helpt honden om af te schakelen.  Voorbeeld, je hond krijgt iedere zondag en woensdag een kauwsnack. Op vrijdag staat een bezoek aan de dierenarts gepland met enkele onderzoeken. De kans dat dit stress oplevert voor je hond is heel groot, een goed snack moment zou dus na het dierenartsbezoek zijn (mits je hond geen verdovende middelen is toegediend). In deze situatie zou je de snack van woensdag over kunnen slaan en deze geven op vrijdag na het bezoek aan de dierenarts. Zo maak je optimaal gebruik van de ontspanning die het oplevert.   

Belangrijk! Geef je hond alleen snack's onder toezicht, zorg dat je altijd in de buurt bent wanneer je jouw hond een kauwsnack geeft.  

Trainers  

Tijdens het trainen met je hond is een goede beloning belangrijk. Een beloning is dat wat jouw hond motiveert om het aangeleerde te gaan herhalen. Voor de ene hond is dit een kort spel met zijn favoriete speeltje, voor veel honden is dit een voertje. Veel honden halen voldoende motivatie uit hun eigen brok. Je kunt in dat geval een gedeelte van het eigen voer apart houden voor trainingen. Zo krijgt je hond precies binnen wat het nodig heeft. Voor andere honden is het eigen “normale” voer niet motiverend genoeg en werkt spel ook niet voldoende. In zo'n geval kun je gebruik maken van trainers, kleine lekkere voertjes. Trainers heb je in verschillende kwaliteiten waarbij de natuurlijke trainers zonder toegevoegde ingrediënten een voorkeur hebben. Echter ook nu geldt weer dat alles wat we extra geven een overschot kan creëren. Zeker wanneer je veel traint met je hond is dit iets om goed in de gaten te houden.   

TIP! Om het aantal “extra” aan voertjes te beperken kun je een lekkere trainer combineren met het gewone voer van jouw hond. Wanneer je dit samen in een beloningstasje mengt gaat de geur van het lekkere voertje over op het gewone voertje. Een klein beetje stiekem van ons maar voor veel honden werkt dit prima waarmee we een gezonde optie kunnen bieden tijden trainingen.    

Vragen en advies  

Heb je vragen over het voeren van snacks of bijvoorbeeld hulp nodig bij het vinden van een passende snack voor jouw hond. Neem gerust contact met ons op, dan helpen we je graag verder. 

© 2023 - 2024 Hond & Jij Hondenspeciaalzaak | sitemap | rss